Wat doet de mens met het duingebied?

Dat is ook een interessante vraag! Wat doen wij als mensen eigenlijk met het duingebied?

Het duingebied heeft meerdere functies. Deze beschermen Nederland tegen het water, maar ze zijn ook goed voor de zoetwaterwinning. Er was veel vraag naar drinkwater vooral omdat dit hielp tegen cholera. Daarom gingen ze rivierwater filtreren. Het duinzand haalt de schadelijke stoffen eruit.
Onder de duinen zit zoet water. We moeten wel oppassen, want als we te veel zoet water uit de grond halen, zal het zoute water bij het zoete water komen en zal er brak water ontstaan. Dan zouden we niks meer aan het water hebben. En als we steeds meer water uit de grond halen, wordt het steeds droger en kunnen planten er niet goed groeien.

ak duinen
Op dit plaatje zie je wat er gebeurt als je het zoete water uit de grond haalt. Er zal steeds meer brak water ontstaan. Uiteindelijk hebben we er dan niets meer aan.

Een andere taak van de mens is het planten van plantjes in de duinen. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we hoge duinen hebben, want hoe meer plantjes, hoe meer zand er tussen blijft zitten. Deze duinen beschermen zo weer Nederland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s