Soorten duinen

Ook dit is erg interessant. Wat voor soort duinen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn twee soorten duinen te vinden. Het kalkrijke type en het kalkarme type. Het kalkrijke type komt uit Noord-Europa en het kalkarme uit Zuid-Europa. Bij Bergen aan Zee vind je de grens tussen deze types. In het zand zit het verschil. Het zand dat in de zuidelijke duinen ligt, komt van rivieren. Er zit kalk in en voedingsstoffen. Het zand dat in de noordelijke duinen ligt, komt uit zee. Dit zand is in de laatste ijstijd voor de wind hier naar toe gebracht. De Noordzee lag toen namelijk droog. Het zand bevat weinig kalk en voedingsstoffen.

Dat maakt veel uit voor de planten die er groeien, vooral in de oudere duinen. Heidevelden vind je bijvoorbeeld alleen ten noorden van Bergen.

Als je op vakantie bent in het buitenland, zie je niet bij elk land aan zee duinen. Dat heeft te maken met een aantal dingen.
– Duinen bestaan uit zand, dus om duinen te maken heb je zand nodig. Als de bodem van de zee veel zand bevat en er goede golven zijn, brengen de golven het zand naar het strand.
– Ook heb je wind nodig. De wind neemt het zand mee. Als het dan ergens tegen aan komt, valt het op de grond en ontstaat er een hoopje zand. Als die zich steeds meer opstapelt, ontstaan er duinen

– Plantengroei is ook belangrijk. Zonder plantengroei kan het zand niet blijven liggen. In Nederland hebben we helmgras op de duinen. Je kunt met een proefje makkelijk laten zien hoe dit werkt. Als je met een föhn richt op het zand, waait het natuurlijk weg. Maar als je de pinnen van een borstel er tussen doet, blijft het zand liggen. Zo werkt helmgras

Dus de wortels van het helmgras beschermen de duinen

Duinen hebben een vaagbodem. Kenmerken van deze bodems zijn dat het zand er van boven tot onder hetzelfde uitziet. Er zitten geen kleurverschillen in en geen aparte bodemlagen. Er zijn in het duinprofiel wel laagjes te zien van zand, maar dat komt door de aanvoer van het zand en hoort niet bij de bodem.

Deze bodems zijn de minst ontwikkelde en jongste bodems. Er is weinig invloed op en er zijn geen verschillen te zien. Het is dus onveranderd. De vaagbodems horen niet bij een bepaalde grondsoort, omdat als een afzetting onveranderd je het een vaagbodem kan noemen. Het kan dus voorkomen in zand of leem. Je vindt vaagbodems op jonge afzettingen, zoals duinen. Er komen namelijk elke dag nieuwe lagen zand bij.
Eigenlijk is elke bodem op het begin een vaagbodem. Maar ze eindigen niet zo, want deze bodems ontwikkelen zich tot een ander bodemtype. Als er geen bodemvormende processen zijn, dan is het voor altijd een vaagbodem.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s