De ligging van duinen

Duinen liggen niet allemaal op elkaar gestapeld. Wat weten we over de ligging?

Voordat ik u iets ga vertellen over de ligging van de duinen, moet u eerst weten dat ze aan zee liggen. De reden waarom duinen bij de zee liggen, is omdat de zee het zand aanvoert en zonder zee kunnen er geen duinen ontstaan. Wel heb je rivierduinen, maar dat is weer een ander verhaal.
Jonge duinen liggen vooral aan de lange kuststrook. Deze duinen zijn jonger dan de oude duinen (logisch) en daarom liggen ze meer vooraan. Achter de jonge duinen liggen dan de oude duinen. Oude duinen noem je ook wel groene duinen, omdat ze vol gegroeid zijn met helmgras en bomen. Dit kunt u op dit plaatje zien.
duintjes
Op het plaatje zie je niet alleen jonge en oude duinen, maar ook marien sediment. Dit is veroorzaakt door een aardbeving. Er komt steeds een laagje sediment op de bodem. Na een aardbeving wordt dit een puinlaag. Het proces blijft door gaan. Het groene gebied was dus laagland, want dit sediment lag op de bodem van de zee.

Je kunt het duinlandschap verdelen in drie delen.

– De zeereep
– Jonge duinen
– Oude duinen

De zeereep
Dit deel komt gelijk na het strand. Het is een strook met duinen. Er komt veel zout water tegenaan. Hierdoor kunnen er maar weinig planten groeien. Wel zie je er veel helmgras. Het helmgras houdt het zand vast.

Jonge duinen
Deze jonge duinen hebben hoge toppen. Hoe deze jonge duinen ontstaan zijn, heb ik verteld bij de geschiedenis. De begroeiing werd steeds minder, omdat schapen het opaten en er wilde konijnen liepen. Hierdoor ging het zand stuiven.

Oude duinen
De oude duinen zijn de breedste strook. In dit zand zit geen kalk. Door afgraving is een groot deel geestgrond.

Dus als je met een bootje vanaf Engeland naar Nederland vaart, kom je eerst de zeereep tegen, dan de jonge duinen en dan de oude duinen. Best logisch toch?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s